måndag 28 september 2009

Guldtipset går till Umeå

Fotbollsflatan har redan konstaterat att allsvenskan är mer jämn och spännande än på mycket längre. Hon har också konstaterat att hon gillar det, starkt. Dels för att en jämnare serie blir roligare, mer intressant, lockar fler åskådare och ett större mediaintresse. Men FF ska också, helt utan omsvep, erkänna att Umeå är det lag hon hejar minst på i hela den svenska damfotbollen. Då innebär en jämnare allsvenska en större chans (eller risk, det beror ju helt på vilken syn man har på västerbottenlaget) att Umeå INTE vinner serien.

Nu ska kämpa och lägga bort sin spontana men djupt rotade "tycke-inte-om-UIK"attityd och tippa allsvenskans utgång utifrån fakta och sannorlikhetslära. Jag ska helt sonika försöka räkna åt vilket lag som har störst chans att gå segrande ur striden.
Tittar man på poängen blir det, i nuläget, dött lopp. Drar man in målskillnaden vinner Umeå. Dock med en så liten (och obetydande) marginal att det kan svänga stort under de kommande 5 omgångarna av Damallsvenskan. Därför slutar även den ronden, enligt FF:s konstiga men ändock rätt logiska resonemang, lika.
Umeå har något lättre motstånd kvar att mäta sig mot såhär i slutet av en lång serie. Det talar för den. 1-0.
Linköping har fördelen av hemmaplan när lagen möts i den näst sista omgången - troligen den direkt avgörande matchen, förh. den direkt avgörande matchen - och således kvitterar östergötalaget. 1-1.
Rutin och nerver väger klart över till Umeås fördel. Minns bara hur Linköping inte pallade trycket vid denna tidpunkt i år. 2-1 till de regerande mästarinnorna.
Den trygghet som finns i Umeå, efter att de dominerat både den internationella och nationella fotbollen under hela 2000-talet, och den vinnarkultur som finns i klubben kan vara både positiv och negativ. Positiv för att säkerheten, tron och vetskapen om vad de kan och tryggheten lär tapetsera väggarna i omklädningsrummet. Negativt då framgång föder framgång som i sin tur föder press. Press och förväntningar utifrån är sällan ett bra ting. Dock har Umeå gång på gång på gång visat att de både kan handera pressen och trivas med den. 3-1.
Den största viljan, störst hunger, bör Linköping inneha. Därmed INTE sagt att Umeå inte har viljan och hungern. Därmed inte sagt att Umeå är mätta MEN Linköping BORDE vara hungrigare. Således reducerar de till 3-2.
Ännu en detalj som talar för Linköping är att Umeå denna säsong visat sig var mänskliga. De har tappat poäng, och stundtals även spelkvalitet, på ett sätt de aldrig tidigare gjort. Nu vet de andra lagen att det går att slå Umeå. Och jag tror att viljan att slå Umeå väger tyngre än viljan att slå Linköping. Att Umeå inte längre är den monstermaskin de så länge varit taggar deras motståndare. Motståndarna har nu insett att "ingenting är omöjligt" stämmer. 3-3.
Matchen, kampen slutar alltså 3-3. Vilka som vinner tillslut känns i det närmaste omöjligt att sia om.

Mitt tips faller slutligen på mäktiga Umeå. De har traditionen, rutinen och kylan.

1 kommentar:

  1. Linköping har viljan och egenligt min mening dom bättre spelarna.
    Men jag tror inte det är Landis, Kosse eller Seger som kommer att avgöra "finalen" till LFC fördel... jag tror hjälten kommer heta Petra Larsson.
    varför? kom till Linköping och Folkungavallen den sista oktober så kommer du förstå varför Petra är en av mina absoluta favoriter i LFC... :)

    SvaraRadera