söndag 23 augusti 2009

Välkommen till familjen, blåbär!

Förut var det åtta lag, numera är det tolv som gör upp om titeln ”bäst i Europa”. Och Fotbollsflatan har ännu inte bestämt om hon gillar att EM-familjen vuxit och välkomnat nya medlemmar.
Jag tänker att kvaliteten på dessa lag, de nya lagen som antagligen inte hade nått EM utan denna utökning, inte lär gynna damfotbollen – i nuläget.
Är det inte patetiskt att 2/3 av alla nationer går vidare från gruppspelet? Skrattretande och tragikomiskt är bara förnamnet.
Nu över till gubbslämmen och dess fördomar.
Tänk själva. Gubbslämmet 43 slår på tv:n och just då visas Italien – Ryssland. GS bestämmer sig för att trotsa de fördomar han har runt damfotboll (eftersom han inte har något bättre för sig) och tittar på matchen. Han tittar i fem minuter, han tittar tio, han tittar femton. Sedan stänger han av, nöjd med att han fått sina fördomar bekräftade – det där med damfotboll, det är bara smörja! Där finns ju varken teknik, tempo eller fysik. GS skrattar lite, hånskrattar – det där med damfotboll, det är ju bara skit! Precis som han alltid trott och tänkt.
Problemet är att det inte finns bara ett sådant Gubbsläm som lär få sina fördomar bekräftade. Många av dessa lär anse sig få fördomarna oavsett vilken match de råkar se, oavsett hur bra fotboll som presteras. De människorna är inget problem. Problemet är de som faktiskt ser de matcher som är bedrövliga, de matcher där ett – eller två av lagen – är blåbärsnationer som saknar fysik, teknik och tempo. De matcherna, där ett eller två lag, saknar de egenskaperna, kommer att bli fler i och med att fler nationer nu ingår i EM-familjen. Fler familjemedlemmar innebär fler blåbär och i slutänden innebär det sämre fotboll – för stunden.

Det som gör att fotbollsflatan ändå gillar idén på en större EM-familj är att blåbärsnationerna får chans att utvecklas och slutligen upphöra att vara blåbär. Det gynnar damfotbollen som helhet – om tio år.
Här och nu innebär en större EM-familj sämre fotboll, det är bara att konstatera.

Här om dagen försökte Fotbollsflatan förklara för Akademikern hur dålig kvalitet vissa av de deltagande EM-länderna håller.
FF: Alltså, Island. Herrejösses! De har några bra spelar men håller knappast som lag. Och Ryssland, de vet jag absolut inget. Italien är väl på uppgång men de är ju knappast ett ”hett lag”. Spelarna är inte ens snygga!
Akademikern: Och det viktigaste är att spelarna är snygga?
FF: Verkligen inte men det är ju helt klart än fördel.
Akademikern: Du är så flata vet du det?
FF: Folk har sagt det ja. Men det värsta i EM måste ju ändå vara Holland och Ukraina. De kommer ta zero poäng alltså. Patetiskt!
FF: Aaaa just det, de är ju i samma grupp. Så tyvärr lär ju något av lagen ta poäng. De möts. Men att välja mellan de lagen är ju som att välja mellan pest eller kolera. Patetiskt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar