fredag 21 augusti 2009

Spelare att hålla koll på

EM står, som ingen läsare kan ha missat, för dörren och det är nu bara två dagar kvar tills mästerskapet tar fart. Fotbollsflatan kallar sig som bekant Experternas Expert när damfotboll står på schemat. Och självklart har Experternas Expert plockat ut de spelare som man ska titta lite extra på under de tre kommande veckorna. Spelare som kan göra det oväntade – i positiv eller negativ bemärkelse.

Prinz, Tyskland. Den Tyska drottning heter sedan många, många år tillbaka Prinz. Hon är kapten och lagets hjärta. 192 landskamper har det blivit för Drottning Prinz. Hon har funnits på planen när fyra EM-guld och två VM-guld erövrats på ett näst intill övermänskligt sätt. Prinz har gjort smått otroliga 123 mål i den tyska tröjan. Värt att notera är dock att hon aldrig nätat mot Sverige i en mästerskapsmatch trots att hon och Tyskland ofta ställts mot (och vunnit över) de svenska tjejerna.
Paaske Sörensen, Danmark. Paaske imponerade stort under VM 2007 och var Danmarks i särklass bästa spelare under den turneringen. Lagkapten som under våren spelat i Linköpings FC, dock har succén i Sverige uteblivit men när Paaske är i form är hon en spelare att hålla ögonen på.
Pape, Danmark. Rutinerad anfallare som inte alltid gör mål men visar en enorm vilja som ibland (läs alldeles för ofta) går överstyr. Det finns risk för att Pape, som så många gånger förr, blir galen - slår villt omkring sig och drar på sig många onödiga frisparkar – om der går tungt för henne och Danmark under detta mästerskap. Galen men också galet rolig att titta på (och skratta åt) när hon får sina ”anfall”.
Stenland, Norge. Spelade tidigare i Göteborg och var, efter Lotta Schelin, deras mest tongivande spelare. Nu viktig kugge i franska Lyon som storsatsar mot en Champions League-titel. Värt att nämna (?) är att Stenland lever tillsammans med en kvinna. En kvinna som tillvardags sysslar med fotboll även hon, men inte som spelare utan som domare. Denna icke namngivna domare har dömt Stenland många gånger – utan att på något sätt favorisera sin flickvän,
Smith, England. Damfotbollen i England är på frammarsch. Mycket tack vare Smith som är både aktad och uppskattade i hemlandet där publiken får anses vara bortskämd och kräsen. Smith är den som ska göra Englands mål i EM. Se upp Sverige!
Kalmari-Österberg, Finland. Skyttedrottning tre gånger om under sina år i Umeå IK. Körde sedan fast i Djurgården och gick vidare till AIK. Födde barn och missade därför stora delar av säsongen 2008 men nu är Kalmari tillbaka. I gammal storform? Det återstår att se.
Linda Sällström, Finland. Otroligt kvick anfallare som gjort succé under sitt första år i allsvenskan och snabbt blivit en publikfavorit på Kristinebergs IP där hennes klubblag Djurgården håller hus.
Melis, Holland. Vann den allsvenska skytteligan ifjol. Sedan dess har Melis dragits med skador. Ska Holland ta ett endaste poäng under detta mästerskap krävs det att Melis presterar på toppen av sin förmåga. För hon kommer, helt på egen hand, vara tvungen att bära fram sitt landslag.
Schelin, Sverige. Sveriges bästa fotbollsspelare 2006. 25 år gammal och redan oerhört rutinerad. Gjorde mästerskapsdebut under OS 2004 då hon likt en virvelvind stormade fram längst vänsterkanten. Nu har hon tagit klivet upp i planen och anses av många vara en av världens bästa anfallare. Kan mycket väl vinna EM:s skytteliga.
Jessica Landström, Sverige. Schelins radarpartner (om fotbollsflatan får som hon vill) som slog igenom under OS i Peking. Vi har alla sett vad Landis och L8 kan göra tillsammans. Återstår att se om Dennerby väljer att spela dem tillsammans. Om inte? Då lär det bli ramaskri på många sportredaktioner landet över. Landströms tuffa stil har snabbt gjort henne till en mediafavorit.

4 kommentarer:

  1. Hmm jag skulle nog tagit med Inka Grings, Camille Abily, Bompastor och Necib istället för vissa av "dina" spelare.

    SvaraRadera
  2. Grym blogg, att jag missat denna innan...

    SvaraRadera
  3. Madde;
    Jag har sett alldeles för lite av de franska spelarna du nämner för att kunna säga varken bu eller bä om dem men ska def. hålla ett öga på dem nu när EM drar igång.
    Vad gäller Grings. Jag tycker inte hon bör ha en plats i den tyska startelvan då jag håller andra tyskor högre.
    Måste också nämna att min lista är långt infrån komplett. Det finns många fler spelare att följa under EM.

    Nadine Angerer, Dóra Stefánsdóttir, Johanna Rasmussen, Solveig Gulbrandsen, Victoria Svensson... Listan kan göras ännu längre.

    Denise:
    Kul att du uppskattar bloggen ;)

    SvaraRadera
  4. Har bara sett Abily och Bompastor i några matcher från WPS och i dem så har de visat att de är några snäpp högre upp än de flesta av sina lagkamrater och motståndare. Grings har jag inte sett så jätte mycket heller. Men såg henne i semi och final av womens cup och tyckte då att hon var den bästa spelaren. Sen var det väl bara för något år sen hon "åtegick" till landslagsspel? Hon och en lagkamrat har ju visat att det inte är speciellt bra att vara ett par om man spelar i samma lag...:D

    Klart det finns många fler men Prinz känns inte så jätte het. Även om Prinz är Prinz.

    SvaraRadera