söndag 25 oktober 2009

Toppar och floppar i nomineringarna

Nomineringarna till fotbollsgalan som stundar har fått många att tycka och tänka. Plötsligt förvandlas alla supportrar till någon form av experttyckare. Och det är inte negativt, snarare precis tvärt om. Det är bra. Det är positivt. Att tycka och tänka är stimulernade och utvecklande för människan. Att uttrycka sin åsikt är yttrandefrihet och det i sin tur är inget annat än en mänsklig rättighet. Att männsikor engagerar sig är alltså utvecklande och det är en rättighet men det är också bra för damfotbollen. För att engangemang tyder på att folk bryr sig. Det betyder att damfotboll inte är något man viftar bort med en handvändning. Det om något är bra. Det behöver damfotbollen.

Efter det utlägget vill Fotbollsflatan snabbt hoppa vidare till de där nomineringarna FF förvandlar sig själv till en av de där experttyckarna, om så bara för några rader i ett blogginlägg som antagligen kommer bli alldeles för långt för att någon skall orka läsa allt. Men det är ett senare problem. Hur eller hur. Här är det brudar som, enligt mig, förtjänar att hyllas med en boll av glas - med klockrena motiveringar. Förhoppningsvis

Årets målvakt: Sofia Lundgren
Hon har släppt in minst mål i hela den kvinnliga allsvenskan, tagit ytterligare ett steg i karriären under året i Linköping.
Övriga kommentarer: Hur bra har det egentligen gott för Caroline Jönsson i USA. Har juryn någon koll på henne alls? Borde hon varit nominerad som en av de fyra?

Årets back: Sara Thunebro
Jag har sagt det förr. Den offensiva och inläggsäkra Thunebro skulle mycket väl kunna vara en av världens bästa ytterbackar. Hon bar fram Djurgården under stora delar av årets allsvenska och hon var en av de få i den svenska EM-truppen som presterade under hela turneringen.
Övriga kommentarer: Sembrant, hur tänkte juryn då?

Årets mittfältare: Caroline Seger
Känns väldigt givet. Sjögran och Sandell-Svensson har även de rätt hyfsade säsonger bakom sig. Men de har inte burit upp Djurgården eller Malmö på samma sätt som Seger burit upp Linköping.
Övriga kommentarer: Hur bra kan seger bli? Kan hon utmana spelare så som Wambach eller Marta om titel "världens bästa" om några år?

Årets anfallare: Linnea Liljegärd
Spontant vill jag svara Landström. Men Liljegärd har imponerat i Göteborg och skulle troligen gjor det samma i landslaget - om hon fått chansen på riktigt.
Övriga kommentarer: Vad hände med L8? Hennes spel i EM var under all kritik men det har tydligen gått rätt bra i Frankrike. Är det bara landslagsinsattser som räknas och OM det är så, hur kan då Liljegärd vara nominerad? Eller... Är det så att spelare måste höra hemma i allsvenskan för att ha en chans? Eller räcker L8 helt enkelt inte till detta år?

Årets genombrott: Linnea Liljegärd
Hela denna kategori luktar parodi då juryn gjort misstaget (?) att nominera två spelare två år i rad. För visst slog Asllani igenom redan under förra året? Och Fors, när slog hon igenom egentligen - jag tycker hon befunnigt sig på en rätt hög nivå (om än inte landslagsnivå) under många år. Av de nominerade är det bara Liljegärd och Nilsson som känns intressanta som GENOMBROTT och då drar Liljegärd det längsta strået.
Övriga kommentarer: Känns rätt meningslöst att säga något mer.

Årets allsvenska spelare: Caroline Seger
Denna kategori är säkert bra - för de allsvenska herrarna som annars ofta går prislösa. Men på damsidan känns denna utmärkelse minst sagt onödig då de bästa spelarna - med några få undantag - befinner sig i allsvenskan. Den bästa spelaren i världens bästa damserie är detta år Caroline Seger, så är det bara.
Övriga kommentarer: Att tre av de nominerade är mittfältare säger en del om vilken lagdel som värderas högst på planen...

Årets tränare: Torbjörn Nilsson
Nilsson har gjort Göteborg till ett topplag. han har utvecklat spelet och de spelare han haft att tillgå. Han har fått hela laget att spela som ett lag men också fått nya stjärnor att tändas och ta större ansvar.
Övriga kommentarer: VARFÖR är Johnsson, Djurgården och Sankala, Umeå nominerade - egentligen? Har inte deras lag presterat sämre än de normalt brukar under denna säsong?

Det var det. Nu återstår det bara att se om juryn är med mig eller mot mig.

2 kommentarer:

  1. Som svar på din fråga om inte Djurgården och Umeå presterat sämre än tidigare säsonger kan du se svart på vitt i min blogg.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig om vilka spelare/tränare som borde vinna på alla nomineringar förutom målvakt där jag inte kan uttala mig om Lundgren, då jag inte bor i Sthlm har jag inte heller fått chansen att se henne spela så mkt.
    Årets anfallare tycker jag är en skandal att Schelin inte blivit nominerad iår heller. När Frankrikes säsong slutade blev Schelin utvald till en av franska ligans tre bästa spelare. Schelin har presterat bättre än vad antagligen någon av dem övriga nominerade spelarna hade gjort i hennes skor. Att hon inte presterade lika bra i EM som i tidigare mästerskap beror på flera olika faktorer. Men min fråga är egentligen vilka anfallare som har presterat bra i landslaget i EM? Två av dem nominerade fick knappt någon speltid och den 3:e spelade mittfält.. Juryn har enligt mig delvis floppat i nomineringarna och en jury som definitivt borde skaffa sig bättre koll på utlandsproffs!

    SvaraRadera