lördag 3 oktober 2009

Money talks

Det snackas mycket om pengar just nu. Att det går utåt för Djurgårdens damer har vi vetat sedan i somras när klubbens bästa spelare 2009, Sara Thunebro, lämnade laget. Hon gick till Frankfurt - och blev därmed första svenska någonsin att spela i den tyska damligan - för att klubben var tvungna att skära ned lönerna. Det hjälpte föga och fler huvuden lär rulla efter att säsongen är till ända. Fotbollsflatan tror att Victoria Sandell Svensson gör sitt sista fotbollsår just i detta nu. Djurgården har troligen inte råd att behålla henne och hon har själv sagt att hon vill avsluta sin framgångsrika och långa karriär i stockholmsklubben. Allt det där vet vi redan.

Det vi inte redan visste var hur illa ställt det är i Sveriges mest framgångsrika damlag genom tiderna. Dels för att vi inte velat se - Umeå är alltid Umeå, de är störst, bäst och vackrast på alla plan och inte bara ute på den gröna gräsmattan. Men jag tror också att Umeå them slef har gjort mycket för att dölja vad som hänt i den anrika klubben. De har velat upprätthålla den där bilden (att de är störst, bäst och vackrast) som de själva, med hjälp av resultat - på och utanför planen - byggt upp.

I fredags gick Umeå ut med informationen som säkerliken fick en och annan att sätta morgonkaffet i halsen.
"Det råder ekonomisk kris i Umeå IK och risken är stor att UIK-sagan tar slut den 12 oktober." Så skrev de själva i ett pressmeddelande Det är Umeås ord. Hur stor krisen är vet vi fortfarande inte. Som alltid väljer Umeå väldigt noga vad som ska skrivas och sägas om klubben genom att berätta så lite de kan. Så har Umeå fungerat ett bra tag nu. De ger endast som mycket, eller lite, information de behöver. Inget mer.

Vad händer nu? Kommer Umeå att gå i konkurs och försvinna från fotbollskartan? Jag tror inte det. Fotollsflatan tror verkligen inte det. Umeå är störst, bäst och vackrast i hela fotbollsvärlden - älskade av de flesta. När Umeå vädjar om pengar kommer folk att öppna sina plånböcker - för att Umeå är Umeå - och rädda damfotbollens Barcelona. Vad som händer med Djurgården känns mycket mer osäkert. Där kan vi snacka kris...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar