söndag 1 november 2009

Ställer er upp och applådera Linköping OCH Umeå

När slutsignalen, en kylig lördagseftermiddag, hördes på Folkungavallen stod Fotbollsflatan upp och applåderade. Hon applåderade ett vackert Linköping som då tagit ett stadigt grepp om Victoriapokalen. Jag applåderade ledaren Seger, trotjänaren Karlsson, kaxiga Kosse, tuffa Landström, nollan Lundgren, våghalsen Ikidi, trygga Rohlin, tränaren Wikman. Och alla andra som på ett eller annat sätt varit med under säsongen och gjort Linköping till Sveriges bästa damlag.
Men jag applåderade också ett visst svartgult förlorarlag.

För även om Umeå var tama och bleka i matchen mot Linköping och även om jag egentligen aldrig gillat Björkstadens stolthet tycker jag att de förtjänar applåder. Inte för denna säsong, eller spelet de visade upp mot Linköping men för allt de faktiskt lyckats med genom åren.
Det kändes som rätt läge att applådera dem nu. Det kan låta ologiskt att ett lag som under denna säsong varit sämre än på många år och som mot Linköping helt saknade förmågan att anfalla nu applåderas av mig, Fotbollsflatan - anti-Umeå-brud-number-one. Men nu förtjänar Umeå alla applåder de får. För att det som laget byggt upp och det som Umeå gjort för svensk damfotboll är så enormt stort att jag stundtals tappar orden. Och för att det tar slut nu.
Umeås storhetstid är över. Det fanns en tid då alla landets bästa spelare ville till Umeå. Det fanns en tid när halva landslagstruppen bestod av Umeåbrudar. Det fanns en tid då Umeå vann allsvenskan lekande lätt. Men det tiden är nu förbi. Umeå IK:s storhetstid är över.
Vi kommer säkerligen få läsa och höra om att Umeå snart är tillbaka igen. Britta Åkerlund och hennes stab kommer att säga så. Men jag är övertygad om att det inte är sanningen. Umeå kommer inte att komma tillbaka. Inte under en femårsperiod i alla fall. Pengarna finns inte längre eftersom att det slott Umeå under många år blåst in luft i nu har exploderat och trasats sönder. Och utan pengar inga lirare. Bachmann, Rasmussen och Yamaguchi försvinner till USA. Dessa spelare kan Umeå inte ersätta - för att de pengarna inte längre finns. Och fler spelare kommer att lämna innan säsongen 2010 drar igång. Kvaliteten, pengarna och förmågan att vinna finns inte kvar hos Björkstadens stolthet. Så ställ er upp och applådera dem för vad de åstadkommit
Det är de värda alla applåder.

Men glöm inte bort att applådera Linköping. Glöm inte bort Seger, Karlsson, Kosse, Larsson, Landström, Lundgren, Ikidi, Rohlin, Wikman och alla andra som igår - och idag och under hela denna säsong - skrivit första kapitlet på en ny saga.

5 kommentarer:

  1. Grattis LFC! Och speciellt till Karlsson och Rohlin som varit med sen Kenty tiden och gått "hela vägen". Var inget snack i lördags om vilka som är det bästa laget i Sverige. Visst UIK hade boll men de hade ju inte en målchans värd namnet! Blir intressant att se hur Mäki kan bygga vidare på detta. Seger blir svår att ersätta men får de bara behålla de andra(- Sara Larsson) + något/några nyförvärv så går det nog utmärkt även nästa år.

    UIK ska ha en stor eloge både för i år och tidigare. Även fast inge trodde på dem inför säsongen så har de ändå visat att de håller hög klass. Men det blir nog bra för dem att få bygga upp sin ekonomi igen utan någon "press" på att vara i toppen. Även om jag tror att de kommer vara topp-5 nästa år. Men att ersätta spelare som Bachmann, Yamaguchi och Rasmussen går inte. Samtidigt som det ju inte är säkert om t.ex. Westberg fortsätter och vart flera andra spelare tar vägen. Men vi får hoppas att det inte blir så illa att de åker ur allsvenskan inom en snar framtid.

    Än en gång grattis till LFC. Men vad gjorde Landström i Stockholm? Nog för att hon bor där(?) men hon ska ju va med sitt lag och fira!Mest för hennes egna skull...

    SvaraRadera
  2. Westberg sa ju till TV4 efter matchen att hon troligtvis slutar. Glöm inte att även Elaine och Madelaine Edlund är draftade till USA.
    Landström har ju sin partner i Stockholm, det är nog klart att hon vill vara där när hon är ledig några timmar innan det blir dags att resa till Duisburg. Grattis Linköping, men jag håller inte med några av experterna som tror att det här är början på en ny dynasti i svensk damfotboll. Vi får se hur LFC kommer att ersätta Diamanternas diamant Seger.

    SvaraRadera
  3. Ang. Umeå har jag aldrig sagt att Umeå INTE kommer att vara topp 5 nästa år. Det är mycket möjligt att de kommer att vara det. Men en topp 5 placering är inte mycket att hänga i julgran för en klubb som vunnit serien 6 gånger på 9 år.

    Och jag tror inte heller att LFC nu kommer att hålla i taktpinnen och inleda en ny dynasti i svensk damfotboll. Jag tror däremot att Linköping kommer att finnas med i toppen några år framöver. Dock borde tiden då ett lag fullständigt dominerar serien nu vara över, det börjar kännas så.

    Ang. Landström. Vad säger man? Ledig tid är ledigt tid som man gör precis vad man vill med ;)

    SvaraRadera
  4. Haha klart de gör vad de vill med sin lediga tid. Men det måste ju kännas lite surt att inte ha varit i cloetta center när de vunnit SM-guld. Sen har hon ju två stycken innan i och för sig. Men FF hur "delaktig" var hon i dem?(du som är DIF fan)

    SvaraRadera
  5. Håller med FF: både Umeå och Linköping är värda applåder av olika skäl.

    UIK:s betydelse för damfotbollens utveckling i Sverige kan knappast överskattas.

    För LFC:s del måste föregångarna som banat väg för dagens guldlag också hyllas, t ex tidigare spelare som snabbt glöms bort eller bytt klubbadress (Sorry "Aron" och Hedvig...).

    Köpa SM-guld? Ibland verkar det som pengar betyder allt, men det stämmer kanske ändå inte. I så fall hade väl de "krämiga" söderut vunnit?

    Jag vill gärna tro att sådant som lokal (och regional)förankring och klubbkänsla t o m kan vara avgörande för både sportslig framgång och idrottens "själ". Den som varit mittuteiingenstans som Mallbacken tror jag vet vad jag talar om. Det är heller knappast någon slump att de som älskas och hyllas litet extra i LFC är Maria Karlsson och Charlotte Rohlin som är inne på 9:e säsongen i Kenty/LFC. Respect!

    Tabellen kanske säger något annat, men om man ser till de sex första lagen i damallsvenskan är det inte så himla stor skillnad. De har alla potential att slå varandra en bra dag. Jag tror att en effekt av LFC:s guld är att visa att det går att på rätt kort tid (4-6 år) nå toppen. De som på olika sätt antar en sådan utmaning kommer nog att närma sig varandra ännu mer och kanske "klyva" tabellen i två ännu tydligare skikt än idag - "topplag" och "utfyllnadslag".

    Å så Landis: förvånar mig inte alls att hon valde bort "flocken". Jag uppfattar henne som en rätt "privat" människa som nöjer sig ned ett och annat "målvrål" på planen. Kollar man på uppvärmningarna så håller hon sig litet för sig själv ibland. En personlig resning och "backbone" som jag tycker verkar rätt sympatisk...

    The Observer

    SvaraRadera