lördag 13 juni 2009

Toppar och floppar i årets allsvenska

Dags att tycka till om damallsvenskan 2009 där 10 omgången spelas i helgen. Vad har varit bra, dåligt eller precis som vanligt? Vilka spelare har imponerat, vilka kan man förvänta sig mer av? Och mycket mycket annat.

Vi börjar med mitt lag, de blåblårandiga laget som lirar på arenan som gud glömde. Djurgården är laget och arenan Kristinebergs IP ligger mitt i ett industriområde, dock är det helt underbart att sitta där på läktaren när solen lyser. Djurgårdens målsättning inför säsongen var dels topp tre och dels att bli bästa stockholmlaget. Jag höll, minst sagt på att tappa hakan när jag hörde den högt ställda målstättningen. Topp 3? Bäst i Stockholm? Med truppen Djurgården har förstod jag redan från början att det var en önskedröm som inte skulle slå in. Och mycket riktigt, efter 3 omgångar med idel vinster trillade förlusterna in. Malmö, Linköping och Umeå blev alla för svåra. Inget konstigt med det men att de sen förlorade derbyt mot AIK och bara fick 1 poäng i Örebro visade att Djurgården varken kommer att sluta topp 3 eller bli bästa stockholmslag denna säsong.

Ett annat lag som överraskat negativt är just AIK. Inte heller Hammarby har presterat bra hittills, damfotbollen är i det närmaste död i stockholm. Det räcker med att titta på de pinsamt dåliga publiksiffrorna för att förstå det. Det ända som känns hett med damfotbollen i Stockholm just nu de snygga flator som söker sig till Kanalplan, Kristineberg eller Skytteholms helg efter helg.

Göteborg däremot är ett lag som överraskat i årets allsvenska. Men 7 vinster, två oavgjorda och en förlust skuggar de Umeå i toppen, strax för Örebro och Linköping. Högst uppe i toppen? Umeå såklart, Umeå – tyvärr. Jag trodde verkligen på Linköping i år, trodde att de och Malmö kunde utmana de oslagbara från norr. Men inte då. Både Linköping och Malmö inkaserade uddamåls förluster mött ett Umeå utan Marta. Linköping ligger 7 poäng efter Umeå, Malmö 8. Allt är precis som det brukar i Umeå alltså. Frånsett att Marta flyttat (tack gud!) och att laget förlorat en match i serien, mot Sunnanå!

Annars är jag grymt imponerad av Ramona Bachmann, 19 åringen som klivit fram i Martas frånvaro och varit allsvenskans bästa spelare såhär långt. Varför kommer inga sådana talanger fram i Sverige? Vad hände med Asalani (Linköpings unga stjärnskott, debuterade i landslaget 2008)? Just nu känns det som hon snackar för mycket och presterar för lite.
Sist men inte minst – hetast i damallsvenskan?

Sofia Lundgren, Linköping. Ständigt denna Fia Lundgren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar