söndag 21 juni 2009

Det magiska mästerskapet - den tunga starten

VM i USA 2003 var ett magiskt mästerskap, låt mig berätta lite mer om det. Låt mig föra er nästan sex år tillbaka i tiden, låt mig visa er magin i det mästerskapet.

Den 21 september tågade två taggade lag in på planen för att sparka igång det fjärde världsmästerskapet för damer. Värdnationen USA ställde sig på ena sidan av planen, redo att möta sina motståndare – Sverige.
USA:s lagkapten, Mia Hamm, skakade hand med Sveriges dito, Malin Moström och matchen blåstes igång av Dongqing Zhang. Redan från början tog USA tag i taktpinnen och svenskorna – för dagen klädda i blåa tröjor – hade svårt att hänga med i värdnationens rasande tempo.

Sverige vägde helt enkelt för lätt och de regerande VM-mästarna USA kopplade greppet direkt. En ung och oerfaren Abby Wambach visade styrka och kyla när hon rundade mittbacken Jane Törnqvist två gånger om och fick fram bollen till storstjärnan Mia Hamm som skarvade bollen vidare till veteranen Kristine Lilly. Lilly laddade med högern och plötsligt rasslade det till i nätet bakom den svenska målvakten Caroline ”Carre” Jönsson. 1-0 var ett faktum. USA hann även med att göra 2-0 (även denna gång assisterade Mia Hamm) genom Cindy Parlow innan de första 45 minuterna var spelade. Ledningen kunde dock varit betydligt större.

Reduceringen kom i den 58:e minuten. Målskytt? Victoria Svensson. Där och då fanns det ett hopp om en poäng för Sverige. Ett hopp som släktes snabbt och även denna gång var Mia Hamm kreatören bakom målet. Hennes hörna nådde Shanon Boxx och 3-1 blev slutsiffrorna.

Deppande Svenskor lämnade RFK Stadium och alla visste det att om det blev förlust mot Nordkorea fyra dagar senare skulle VM-äventyret vara över.