fredag 4 december 2009

Skämmes Linköping!

Att Landström, Asllani och Seger valt att lämna Linköping ala 2010 påverkar Linköping. Och damallsvenskan som helhet. Vi börjar med ala 2010, kanske för att de senare kommer att leda till den allsvenska helheten.

Som Linköpings trupp ser ut just nu saknar de anfallsspel. Ärligt, jag överdriver inte. Just nu,
i dag runt lunchtid, finns det inget anfall i Sveriges bästa klubblag. Och jag poängterar återigen att jag inte överdriver, inte ett endaste dugg. Motbevisa mig gärna om ni vill. Men Fotbollsflatan hävdar nu att; just nu finns det inget anfall att stoltsera med i de regerande mästarna Linköping. Under allsvenskan 2009 gjorde Linköping totalt 45 mål. Jessica Landström gjorde 12 av dem. Kosovare Asllani lika många som anfallskollegan. De två startade i 21, respektive 19 av allsvenskans omgångar denna säsong. De andra anfallarna som just nu är bundna till har spelat 10 matcher (tillsammans, var av en av dem från start) och gjort zero mål. N O L L! De tre anfallarna som nu finns kvar i mästarklubben, Josefine Öqvist, Jonna Andersson och Ida Brännström har således inte nätat en endaste gång i allsvenskan 2009. Man bör ha med i beräkningen att Jossan varit skadad hela detta år och att det därför är orättvist att ta med henne i denna diskussion. Men Jossan ala 2010 är ett lika osäkert kort som Jossan ala 2009 och det förstärker bara den bild Fotbollsflatan väljer att måla upp som sanning – Linköping ala 2010 har inget anfall.
Detta icke-anfall gör att mycket fokus kommer att ligga på försvaret hos de regerande mästarna under nästa säsong. Inget fel i det egentligen. Men...

Fotboll är ett spel som handlar om vem som gör flest mål. Också om vem som släpper i minst men framför allt vilket lag som gör flest. Fotbollsflatan anser att fotboll är en sport som ska spelas med offensiv inställning. Viljan att vinna ska vara större än rädslan för att förlora. Det är så fotboll ska spelas. Och att svenska mästarna ala 2009 kommer att låta försvaret styra spelet (ännu mer än vad de gjorde under 2009, då de faktiskt hade ett anfallsspel) känns minst sagt skrämmande. Och det värsta är att lag som Umeå IK, LdB Malmö, Djurgården, Hammarby och Tyresö, för att bara nämna en handfull exempel, troligen kommer att ta efter. Allsvenskan kommer således bli ett jippo där fotboll spelas på ett icke värdigt sätt. Och mästarlaget 2009 går i spetsen för denna utveckling. Skämmes!

9 kommentarer:

  1. Det handlar väl knappast om att klubbarna inte vill ha anfallsspel utan att spelarna väljer pengarna i USA före spel i Damallsvenskan.

    Nu var du naiv.

    SvaraRadera
  2. Naiv? Jag är beredd att protestera.
    Jag har aldrig hävdat att klubbarna inte vill ha anfallsspel. Däremot ifrågasätter jag hur hårt de är beredda att jobba för det. Betänk att Linköping och Wikman hade hela säsong 2009 på sig att ge andra spelare än Asllani och Landström chansen i anfallet. 1 match från start för de två andra anfallarna är... Ja, det skriker ju inte ut att "hej, vi vill utveckla hela laget - även de som sitter på bänken". Eller hur ska man uttrycka det?

    Sedan är jag övertygad om att det finns annat än pengar att locka med. Vad det må vara är upp till klubbarna att lista ut och erbjuda spelarna.

    SvaraRadera
  3. Bästa laget ska spela, därför spelade de båda USA-resenärerna. Vill man som klubb vinna behöver man ju använda sina främsta.

    Du måste hålla isär saker och ting. Utveckling sker sedan framför allt på träning i toppklubbar, det är mot de egna lagkamraterna som spelarna utvecklas mest, inte i matcher mot Stattena.

    Framför allt är det pengarna som lockar spelar att lämna Damallsvenskan - inget annat. Har bra koll på detta. Riktigt bra.

    SvaraRadera
  4. Linköpings guld i år byggdes av försvaret om man kan säga så. De hade aldrig Damallsvenskans bästa anfall. Det hade Umeå.
    Men jag är säker på att Linköping så småningom kommer att presentera ett eller flera namn som kan duga som erättare för åtminstone Asllani och Landström. Det är svårare att ersätta Seger.
    Varför flyttar spelare till USA? Pengar är säkert ett argument, anonym, men varken Asllani eller Landström eller Seger tjänar så mycket pengar i Chicago, Philadelphia resp New Jersey att de kan köpa villor i Skåne efter nåt år i USA. Det är ett annat liv som lockar. Fotboll på heltid. Miljonstaden Chicago och U-S-AAAA istället för trevliga, men lite småtråkiga Linköping och ICA och korvkiosken vid närmsta macken där man lånar en DVD.
    Jag funderar dock mest på konsekvenserna för det svenska landslaget. Kommer alla dessa spelare vara tillgängliga under alla landslagets matcher under 2010 och om inte, vilka förutsättningar har Thomas Dennerby att spela in ett lag till VM 2011. Tyskland släpper inte en ENDA spelare till USA och man kommer att avsluta säsongen 2010/11 redan i MARS 2011 och därefter blir det landslagssamling...Sverige då?

    SvaraRadera
  5. Seger, Landström och Asllani har alla spelat fotboll på heltid även i Sverige, precis som många spelare gör i landets tre bästa klubbar.

    Pengarna ÄR bättre i USA och bor spelarna utomlands i mer än sex månader så skattar de dessutom bara 15% hemma i Sverige (artistskatt). Det är det största argumentet till att spelarna lämnar.

    Sedan finns det såklart även andra komponenter som spelar in. Att prova något nytt, att det är ett äventyr och även att spela i en ny liga.

    SvaraRadera
  6. Men det är ju inte så att de tjänar några miljonbelopp i alla fall. Tror snittlönen i WPS är 300 000/säsong. Visst det är bra men som sagt inget man gör bara för pengarnas skull...

    SvaraRadera
  7. Tror nog jävligt många skulle åka och spela i WPS för 300 000 kr. Inte alls så jävla dumt. Tvärtom. Hur mkt tjänar du t ex?

    SvaraRadera
  8. Jag är student så det är långt under det:)

    Som sagt det är ganska mycket pengar, speciellt för en damspelare. Men det är ju inte direkt att du kan "lägga undan" pengar för att ha på ålderns höst... 300 000 får man ju knappt en lägenhet för. Så pengar har nog en viss betydelse men jag tror att det även är mycket annat som spelar in.

    SvaraRadera
  9. Om du räknar på 300 000 och tar i beaktande att du bara skattar bort 15% så är det en jävligt bra årslön.

    Självklart för lite för att lägga undan, men mer än du kan tjäna på tre timmars arbetsdagar på annat sätt. Ett liv i lyx för att lira boll. Jävligt najs.

    Pengarna är den absolut största anledningen. Tro mig.

    SvaraRadera