lördag 2 januari 2010

00-talet - årtiondet då svensk fotboll var bäst i världen

När Fotbollsflatan sätter sig ner för att summerar 2000-talets första tio år blir hon både nostalgisk och tårögd. Det hände så mycket. Årtiondet var både omtumlande, magiskt och sorgligt. 00-talet var årtiondet då Fotbollsflatan upptäckte damfotbollen, det var årtiondet då Sverige stod på toppen men föll och ännu har landslaget inte rest sig upp. Det var också årtiondet då Tyskland dominerade totalt, och Brasilien fick en kvinnlig världsspelare. Umeå IK blev ”hela Sveriges lag” och var bäst i världen. Damallsvenskan hyllades som den starkaste av alla damligor och en liten norrländska hyllades av Zidane. 00-talet bjöd, som ni säkert minns, på väldigt mycket skratt men även en del tårar. Fotbollsflatan sammanfattar årtiondet som passerat på sitt sedvanliga och partiska vis.

00-talets spelare: Malin Moström
Inte Mia Hamm, inte Birgit Prinz eller Marta. Utan Malin ”Mosan” Moström. Spelgeniet, lagkaptenen, evighetsmaskinen. Mosan ledde Umeå in i storhetsperioden i början av 00-talet. Mosan ledde Sverige genom mästerskapen. Malin Moström har aldrig varit världens bästa spelare, men definitivt den viktigaste spelaren för sitt lag och land.

00-talets match: Tyskland – Brasilien VM 2007
De regerande mästarinnorna ställdes mot oerhört populära Brasilien. Det snackades om Marta och Christiane. Men efter matchen Nadine Angrer namnet på allas läppar.

00-talets mål: Josefine Öqvist Sverige – Kanada VM 2003
Länge har Kanada lett VM-semifinalen mot Sverige. Men tack vare Malin Moström fanns det hopp om final för svenskorna. Från ingenstans, nåja... från Uppsala, dyker sedan en helt okänd 20-åring upp. Och Sverige har tagit sig till sin första VM-final någonsin.

00-talets vinnare: Umeå IK
00-talet blev decenniet då Umeå IK tog allsvenskan med storm och vann serien år efter år, med betryggande poängavstånd till allt möjligt motstånd. Umeå utklassade inte bara konkurenterna i allsvenskan utan tog sig snabbt ut i Europa. Länge var Västerbottenlaget bäst i världen.

00-talets flopp: Marta och finalerna
Marta Viera Da Silva hyllas ofta som världens bästa damspelare genom tiderna. Om det påståendet stämmer låter vi vara osagt, men en sak är säker – under 00-talet fick damfotbollen sin första riktiga världsstjärna. Och Marta har lett sitt Brasilien till två mästerskapsfinaler under 00-talet. Väl framme vid finalerna (VM 2007 och OS 2008) har brassan sedan floppat totalt. Att världens bästa spelare inte presterat när det gällt som allra mest måste väl ses som en gigantisk flopp? Eller har jag fel?

00-talets topp: Sverige ala VM 03
Mästerskapet invigdes på sedvanligt vis med en svensk förlust. Efter det följde idel vinster och underbart spel. Sverige var VM:s mest attraktiva lag. Malin Moström, Victoria Svensson och Hanna Ljungberg propagerade fotboll på bästa sändningstid. I Sverige rådde damfotbollsfeber och plötsligt hade alla – även de tidigare så skeptiska mansgrisarna - något att säga om laget som var i USA och grävde guld. Att Sverige faktiskt förlorade finalen mot Tyskland spelar mindre roll såhär 6 år senare.

00-talets tränare: Pia Sundhage
Sundhage började decenniet med att bli årets tränare i den amerikanska proffsligan. Efter det följde framgångar i Örebro och Kina innan världens bästa damlag ringde svenskan och när USA sedan försvarade sitt OS-guld under 2008 var succén total.

00-talets mest överskattade: LdB Malmö FC
Inför varje säsong snackas det om att Malmö, som dominerade svensk damfotboll under 90-talets slutskede, skulle ta sig tillbaka till toppen. Men efter varje säsong konstaterades det att; Malmö kan inte vinna, oavsett vilket namn laget lyssnar till.

Mest underskattade: Jane Törqvist
Glidtacklingarnas okrönta drottning har väl aldrig riktigt fått det erkännande hon förtjänat. Det har alltid snackats om Westberg och Marklund. Men Törnan har, i landslagssammanhang, aldrig gjort bort sig. Eller har jag fel?

3 kommentarer:

  1. Kul läsning. Men nog tycker jag att Marta var rätt bra i OS-finalen 08, det enda som stoppade henne var ju Solo. Men när det går emot lite så blir ju Marta sämre...

    Jag har en "nominering" förresten -
    00-talets dykning: Christiane, ingen kan väl glömma hennes "skådespel" som fick Boxx utvisad.

    SvaraRadera
  2. Årets mål är väl ändå Malin Anderssons frispark som tog Sverige till Semifinal i VM 2003..?
    /Denise

    SvaraRadera
  3. Som du förstår håller jag givetvis med om Törnan som den mest underskattade. och vad jag kommer ihåg gjorde hon aldrig bort sig, men hon var kanske inte alltid på topp - å andra sidan går det ju att räkna upp en bunt till som inte alltid varit det. Kanske att hon var för ospännande? Hon var stabil, någon småmiss ibland men inga outstanding hjältedåd. Tyvärr är det nog så att sådana spelare lätt glöms bort.

    SvaraRadera